Ont i magen
Ont i magen är ett symtom som många människor upplever, men för den med IBS kan smärtan vara återkommande och ibland svår att hantera. Just smärta är en komponent som man menar alltid ska finnas med vid diagnostiseringen av IBS. Det är dock långt ifrån alla med IBS som har ont i magen. Många upplever i stället en sorts obehag i magen.
Olika sorters ont i magen
Smärta kan definieras på många olika sätt. Det kan vara molande värk eller en svidande känsla, kramp, knivhugg. Smärtan kan också sitta på olika ställen i magen. Hjärnan är inte jättebra på att tolka informationen från magen vilket betyder att det kan kännas som att det gör ont på ett ställe, medan det i själva verket är på en annan plats som det stökar.
Viktigt att mäta
Genom att använda en så kallad VAS skala kan man uppskatta smärtan från 0-10. På så sätt kan du se hur smärtan förändras över tid och lära dig mer om när smärtan kommer. Kanske är det lite bättre på morgonen för att sedan tillta under dagen. Eller så blir det värre om du är spänd, nervös eller stressad. För att få kontroll på situationen är det viktigt att föra en symtomdagbok där man varje dag loggar sina symtom.
Ta kontroll över din IBS idag!
Är du redo att återta ditt liv från IBS? Vår app ger de verktyg och vägledning du behöver för att hantera IBS effektivt.
Prova gratisOnt i magen hos barn
Barn med diffust magont ska alltid genomgå utredning hos läkaren. Att först utesluta andra sjukdomar och därefter få en diagnos är viktigt när det gäller barn.
Orsaker till att ha ont i magen vid IBS
- Muskelkontraktioner i tarmen: IBS kan orsaka starkare och längre muskelkontraktioner i tarmen, vilket kan resultera i gasbildning, uppblåsthet och ont i magen.
- FODMAPs: Dessa är vissa typer av kolhydrater som kan vara svåra att bryta ner och absorbera i tunntarmen. Överdriven konsumtion kan leda till smärtsam gasbildning och svullnad.
- Infektioner: Tidigare mag-tarminfektioner kan leda till IBS, så kallad PI-IBS, vilket resulterar i återkommande magvärk.
- Överkänslig Tarm: Många med IBS rapporterar en ökad känslighet i tarmen, vilket kan orsaka smärta även vid normal gasproduktion.
Möjliga behandlingar
- Kostbehandlingen FODMAP: Genom att minska eller eliminera intaget av hög-FODMAP livsmedel upplever många en märkbar minskning av smärta och uppblåsthet.
- Antispasmodiska läkemedel: Dessa kan hjälpa till att kontrollera muskelkramper i tarmen, vilket kan lindra smärtan.
- Fiberintag: Även om det kan vara svårt att hantera vissa fibrer när man har IBS kan ett balanserat intag av rätt sorts fibrer hjälpa till med förstoppning och därigenom minska smärtan.
- Probiotika: Vissa stammar av probiotika har visat sig vara effektiva för att minska smärtan hos IBS-patienter.
- Stresshantering: Eftersom stress kan vara en utlösande faktor för IBS-attacker, kan tekniker som meditation, yoga och andningsövningar vara till hjälp för att minska smärtan.
Av: Sofia Antonsson
Leg. Dietist, Belly Balance