Sockeralkoholer
Sockeralkoholer är en av medlemmarna i FODMAP-familjen och finns naturligt i vissa livsmedel (som en del frukt och grönsaker) eller som sötningsmedel. Tyvärr kan dessa orsaka symtom i vårt tarmsystem och speciellt vid IBS. Det finns sju sockeralkoholer du bör hålla utkik efter när du är genomgår FODMAP-kostbehandligen: sorbitol, mannitol, maltitol, xylitol, isomalt , laktitol och erytritol. Ja, du ser de slutar nästan alla på -ol vilket gör det lite lättare att komma ihåg.
Varför är sockeralkoholer problematiska?
Endast en tredjedel av sockeralkoholerna absorberas faktiskt i kroppen, och nivån av absorption beror på sockeralkoholtypen och individen. När sockeralkoholer absorberas dåligt passerar de vidare ner i systemet till tarmbakterierna som festar loss på dem med snabbjäsning som resultat. Sockeralkoholer är också naturliga laxermedel, eftersom de kan dra till sig vatten när de hamnat i tjocktarmen, vilket i sig stimulerar tarmrörelserna. Det är anledningen till t ex vissa tuggummin och halstabletter innehåller varningar om att de kan ha en laxerande effekt.
Var hittar vi dem?
Sorbitol och mannitol förekommer naturligt i ett stort antal olika frukter och grönsaker. De kan också vara konstgjorda och är ofta insmygna i t.ex. karameller, kolor, glass, sylt och konserver, tuggummi, choklad, proteinpulver, bakverk, näringstillskott, vissa mediciner och halstabletter. Titta extra noga på produkter som uppger att de är sockerfria eftersom det ganska ofta då innehåller en sockeralkohol.
Lycka till med jakten!
Vill du laga mat med smaker som stödjer din tarmhälsa?
Av: Sofia Antonsson
Leg. Dietist, Belly Balance