Image of kardemumma, Cardamom

Kardemumma

April 5, 2024

Kanel är enligt vår tradition en riktig julkrydda men vi ska inte glömma kardemumman! Överallt där du använder kanel kan du experimentera med kardemumma istället – eller varför inte blanda de två som man gör i pepparkaksbaket. Använd kryddan i allt från bakning till grytor, eller som smaksättning i ris. De brunsvarta kärnorna är fruktkapslarna hos en flera meter hög liljeväxt med sitt ursprung i Indien och är den tredje dyraste kryddan efter saffran och vanilj. Prova att lägga i riset med stjärnanis eller krydda grönsaks- eller köttgrytan för en lite mer orientalisk smak, eller varför inte i ditt kaffe eller te nästa gång? Det ger en angenäm och inspirerande smak.

Kardemumma vid matsmältningsbesvär

Förr i tiden användes kardemumma vid matsmältningsbesvär och ansågs ha god effekt. Att tugga på dess frön efter en stadig måltid ska ge stöd till matsmältningen, minska sura uppstötningar och ge bättre andedräkt enligt vissa. Om det fungerar på vanliga magar eller IBS-magar ska vi låta vara osagt men oavsett så fungerar de flesta rena kryddorna utmärkt i FODMAP-behandlingen och är ett jättebra sätt att variera smaken på maten.