Myter om IBS
Det finns flera vanliga myter om IBS. Tyvärr stjälper de vanligen mer än hjälper. Det finns som bekant inga snabba lösningar, men det finns lösningar som vi vet fungerar. För oss är det viktigast att du upplever att dina IBS-symtom blir färre och mindre besvärande och det är den kunskapen vi delar med oss av i vår IBS-behandling. Därför vill vi här slå hål på vanliga myter om IBS.
Myt 1: IBS sitter i huvudet
IBS sitter INTE i huvudet. Ändå hör vi ofta att personer med magproblem får höra av läkaren att man ska tänka mindre på magen så ska det nog ordna sig eller att man blir erbjuden antidepressiva ganska snabbt. Du är nödvändigtvis inte deprimerad, du har bara en mage som påverkar livet och gör det mycket jobbigt för dig. Klart man blir påverkad av det. Och visst, det finns de som behöver antidepressiva och blir hjälpta av det eftersom de kan lugna en orolig tarm. Men de flesta vill nog inte ha de som förstahandsalternativ om man kan må bättre genom att ändra kosten.
Myt 2: Det finns ingenting du kan göra
Jodå, det finns massor att göra. Nummer ett är att gå till en läkare och se till att få en diagnos. Det har du rätt till och kom ihåg att det inte finns en diagnos som heter trolig IBS, eller du kanske har IBS. Stå på dig, kräv en diagnos och byt i värsta fall läkare, det finns fler och det finns de som är bra. Därefter provar du kostbehandlingen FODMAP i kombination med stresshantering t ex i Belly Balance digitala IBS-behandling. Av de som går behandlingen blir 85 % bättre.
Myt 3: Ta bort det du mår dåligt av
Kanske det sämsta rådet man kan ge till en person med IBS. Varför då? Jo, eftersom det är nästan omöjligt att förstå vad som ger symtom, annat än om man fått förklarat för sig hur magen fungerar och hur lång tid det tar innan symtomen kommer. När man vet det kan man börja lägga ihop ett och ett, vilket ofta innebär felsökning både en, två och tre måltider bakåt i tiden. Bra att skriva upp in en matdagbok alltså för att få överblick.
Myt 4: Ät mer eller mindre fibrer
Nej, ät RÄTT SORTS fibrer. Vi behöver fibrer, mycket mer än vad vi äter idag. För att undvika ballongmagen gäller det dock att äta rätt sorts fibrer och rätt sort är de som är låg-FODMAP och som alltså inte har potential att jäsa i magen. Råris, quinoa, kiwi, havre, linser och banan är bara några av alla fibrer som magen gillar och behöver så välj rätt sort.
Myt 5: Undvik gluten
Nja, det är inte gluten som är problemet här eftersom det är ett protein och därför inte kan jäsa i magen. Det är fibrerna i sädesslagen som ställer till problem. Snällast är havre och dinkel och värst är råg. Däremellan ligger vete och korn. Betyder det att man ska välja glutenfritt? Ja det kan man göra eftersom både glutenproteinet och fibrerna är borttagna. Läs mer om gluten och FODMAP. Kom bara ihåg att många av de glutenfria produkterna är ganska onyttiga. Mer socker och fett används ofta och många tillsatser. De flesta med IBS klarar dessutom lite vanligt bröd, framförallt i surdegsform, och vem vill inte kunna äta lite bröd ibland?!
Vill du laga mat med smaker som stödjer din tarmhälsa?
Av: Sofia Antonsson
Leg. Dietist, Belly Balance