Framtidens tarmundersökning: Enkelt, effektivt och utan obehag

Forskare har i åratal förlitat sig på avföringsprover för att studera tarmbakterier, men ingen har kunnat bevisa att bakterierna i avföringen verkligen representerar de som lever längre in i tarmen. Nu har Julia Rode och hennes team vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala Universitet utvecklat en metod för att mäta bakterier i tjocktarmen utan att störa den naturliga balansen.

tarmundersökning, microbiome

Studien visar för första gången att enklare avföringsprover och topsning ger en bra spegling av hur det ser ut inne i tjocktarmen.

En metod utan störande ingrepp

Traditionellt används metoder som tarmsköljning eller lavemang för att undersöka tarmen, vilket också spolar bort många bakterier. Julia och hennes kollegor lyckades nu för första gången samla in prover direkt från tjocktarmen utan att påverka bakteriernas naturliga miljö.

Resultaten kan förändra vården

Forskarna jämförde bakterierna från sin nya metod med både avföringsprover och prover tagna med tops. Resultatet? Alla tre metoderna speglade bakteriesammansättningen i tjocktarmen på samma sätt. Det innebär att framtida tarmundersökningar skulle kunna göras med något så enkelt som en tops – och helt ersätta avföringsprover. Då många patienter tycker att det är pinsamt att hantera avföringsprover eller förvara dem i kylskåpet, skulle ett snabbt topsprov göra det mindre tabubelagt.

En viktig studie för framtiden

Studien, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Gut Microbes i oktober, öppnar upp för en enklare och mer patientvänlig metod att studera tarmens bakterier. Med detta genombrott kan forskare och läkare få en ännu bättre förståelse för tarmens komplexa ekosystem – utan att påverka det under processen.
Tack vare innovationer som denna kan vi snart få tillgång till nya sätt att diagnostisera och behandla sjukdomar kopplade till våra tarmbakterier. Det är ett steg framåt för både vetenskapen och patienterna.

Läs pressmeddelandet om upptäckten här.

Läs mer om

Coca cola, carbonated drink that contains FODMAP.
Nya analyser visar att Coca-cola och Coca-cola zero innehåller FODMAPs
Nya analyser visar att Coca-cola och Coca-cola zero innehåller FODMAPs Historiskt sett har de generella...
Read more
Glutenfritt bröd från Hoper
Glutenfritt bröd från Hoper nu hos Belly Balance
Glutenfritt bröd från Hoper nu hos Belly Balance Äntligen är Hopers glutenfria havrebröd här! Ett...
Read more
Skärmavbild 2023-12-14 kl. 11.41
Belly Balance är med i BREAKIT
Vår senaste finansieringsrunda uppmärksammas av Breakit Vi har framgångsrikt avslutat vår senaste...
Read more