IBS-M
När magen växlar mellan löst och hårt
Utöver symtom som ont i magen, obehag, uppblåst och gas i magen så har de allra flesta med IBS en dominerande typ av avföring över tid. Därför klassas IBS i tre olika undergrupper efter vilken sorts avföringen du har (IBS-D, IBS-C och IBS-M). Det är inte ovanligt att vara förstoppad en period för att därefter ha diarré eller lösare mage. Detta kan variera över dagen eller veckan.
Då har du troligen IBS-M (mixed eller omväxlande avföring). Det finns också de som under livet har IBS-symtom som förändras och man kan då gå från förstoppning till en lösare mage eller tvärtom. De flesta, oavsett IBS-typ, blir i grunden bättre med FODMAP, men utöver det finns det några fler saker man kan tänka på och prova för att balansera magen.
- Genom att föra en mat- och symtomdagbok kan du lättare skaffa dig överblick över dina toavanor och bättre förstå hur din mage fungerar och vad den reagerar på.
- Du som nu känner till FODMAP förstår bättre vad som kan ge symtom och varför. Genom att följa kostbehandlingen steg för steg kommer du att bättre förstå vad som triggar din mage. Börja med att plocka bort rödmarkerade livsmedel, dra ner på kaffe, nikotin och alkohol och märk hur magen känns. Jobba sedan med att återinföra livsmedel för att hitta vad som fungerar. Kaffet kan vara klurigt då en del upplever att den där koppen på morgonen hjälper till med att kunna gå på toaletten – behåll den koppen då!
- Jobba med att hitta balans när det gäller fibrer. Fibrerna kan hjälpa till med att avföringen blir jämnare. Prova med råris, quinoa, kiwi, linser, havre och alla godkända frukter och grönsaker. Chiafrön och linfrön kan också vara bra att lägga till i gröt eller på fil/yoghurt.
- Försök att äta regelbundet för att ge magen bästa möjlighet att jobba i jämnt tempo. Blir det oregelbundet är det lätt att äta en alltför stor portion eller äta väldigt snabbt. Det kan göra att magen drar igång onödigt mycket. Så ge dig tid till måltiden och för de flesta med känslig mage är fler, mindre måltider, bättre än några få stora över dagen.
- Tillskott av probiotika (goda tarmbakterier) kan vara värt att prova. Fram tills nu finns begränsade bevis inom forskningen att vissa stammar av probiotika kan lindra IBS-symtom och du kan läsa mer om probiotika här.
- Ett bulkpreparat som HUSK eller Inolaxol kan vara värt att prova. Husk som består av psylliumfröskal och är en snäll fiber för magen. Finns receptfritt på Apoteket. Den gröna sorten är bra vid IBS. Husk kan du ta som det är i ett glas vatten, eller strö över gröt eller yoghurt.
Ta kontroll över din IBS idag!
Är du redo att återta ditt liv från IBS? Vår app ger de verktyg och vägledning du behöver för att hantera IBS effektivt.
Prova gratisAv: Sofia Antonsson
Leg. Dietist, Belly Balance