Halstabletter, munspray och tuggummi
October 14, 2022
Frågor om halstabletter, munspray och tuggummin återkommer ofta. Många undrar vad som gäller vid IBS. Är det helt uteslutet eller finns det alternativ? I följande text redogör vi för vilka produkter som fungerar bra, och vilka du bör akta sig för.
Muntorrhet och munspray
Muntorrhet, även kallat xerostomi, beror på att salivproduktionen är för låg eller att salivens sammansättning inte är som den ska. Muntorrhet är ett relativt vanligt problem och kan leda till dålig andedräkt, ät-och sväljsvårigheter samt en ökad risk för inflammation i mun och hål i tänder.
På apotek hittar vi flertal salivstimulerande produkter, framförallt i form av tabletter och munspray. Tyvärr innehåller dessa preparat i regel en och annan FODMAP. I allmänhet handlar det om att preparaten sötats med sockeralkoholer som vi vet är en känd magirriterare. Det finns ett preparat att köpa på apotek som inte innehåller sockeralkoholer och det är “Proxident smörjande munspray”. Munsprayen innehåller endast solrosolja. Du kan alltså lätt göra din egna munspray genom att ta en neutral olja, hälla i en liten sprayflaska och använda vid behov.
Andra tips för att lindra munntorrhet:
- Skölj munnen med vatten regelbundet
- Drick vatten ofta
- Ät mat med tuggmotstånd. När man tuggar ökar salivproduktionen.
- Undvik sötsaker samt sockersötad saft och läsk då det kan förvärra muntorrheten och dessutom är skadligt för tänderna.
Belly Balance digitala behandling
Om det inte hjälper då?
Ibland räcker inte dessa huskurer. Då vill vi påminna om liknelsen med hinken. Hinken fyller du med symtombildande livsmedel. Så länge hinken inte är full märker du inte av så mycket, men när hinken blir full och rinner över så uppstår symtom. Den avgörande faktorn är den totala belastningen FODMAps under ett dygn. Och där spelar det ju självklart roll hur mycket av ett symtombildande livsmedel du äter. Mängden sockeralkholer i munspray och fuktisar är i regel inte så stor jämfört med i andra livsmedel. Så ser du till att dra ner på något annat FODMAP-rikt livsmedel kan du på det sättet “ta höjd” för att få plats med ett sånt preparat i hinken.
Vid ont i halsen
Förkylningssäsongen är igång och vår jakt på symtomlindring börjar. Halstabletter är något som är lätt att ta till. Många tänker dock inte på att även halstabletter ofta innehåller FODMAP:s. Än en gång handlar det om sötningsmedlet sockeralkoholer. Det finns dock vissa halstabletter som fungerar.
- Vicks Blue
- Vicks Blue cool breeze
- Fisherman’s friend original
- Kanols Eucalyptus-Menthol
Ovanstående halstabletter innehåller således inga FODMAPs men däremot socker som kan vara skadligt för tänderna. Så fundera än en gång över hinken och om du kanske kan ta höjd för att få plats med lite sockerfria halstabletter.
Tuggummin
En daglig hink-fyllare som många inte tänker på är tuggummi. Sockerfria tuggummin likt halstabletter, sötas i regel av sockeralkoholer. Även om vi inte sväljer ner själva tuggummit så löses sockeralkoholerna upp när vi tuggar och följer med salivet ner i magsäcken. Dessutom innebär tuggummi-tuggande att vi sväljer ner extra luft. Något vi med IBS inte alltid har så lätt att hantera.
Sammanfattning
I regel så innehåller alltså halstabletter, tuggummin och munspray FODMAPs, med undantag för ett fåtal produkter. Men, vi måste alltid påminna oss om att det är hur mycket och hur ofta som spelar roll i slutändan. Kom ihåg att det handlar om low-FODMAP, inte no-FODMAP.